Omgeving & activiteiten

De omgeving en bezienswaardigheden in de Morvan

In dit deel van Bourgondië vindt u beboste heuvels, verstilde dalen en door heggen omzoomde landweggetjes. Een wandel- en fietsparadijs. In de directe omgeving van onze camping zijn vele wandel- en fietsroutes uitgezet.

La Tagnière

Le Paroy ligt op een heuvel boven het dorp La Tagnière, zo’n 25 km ten zuiden van het historische streekcentrum Autun La Tagnière is een van de kruispunten van de voies celtes, 300 km aan oude Keltische (wandel)wegen De Kelten (Galliërs) hebben meer sporen achtergelaten in het gebied, zoals de vesting Bribracte op Mont Beuvray, een fameuze archeologische vindplaats. In het noordwesten rijst het wat ruigere plateau van de Morvan op, naar het zuidoosten toe wordt het landschap weidser en maken de weilanden plaats voor wijngaarden

De Bourgogne

De rijke Bourgondische cultuur zette haar stempel op de steden Dijon en Beaune, beiden op een uurtje rijden. Wij hebben dagtochten voor u voorbereid

Onze camping ligt in het Parc Régional du Morvan, een 243.000 hectare groot beschermd natuurpark. Het heuvelachtig, bosrijk landschap wordt opgeluisterd door talrijke rivieren, meertjes, kleine boerderijen en oude dorpjes.

Voor vogelliefhebbers is onze camping en de directe omgeving een waar paradijs. Een greep uit de door onze gasten gespotte vogels: hop(foto), nachtegaal, wespendief, grauwe klauwier, geelgors, rood bonte specht, boomvalk, bosuil, kiekendief, europese kanarie enz.

De Bourgogne kent drie belangrijke wijngebieden: de Chablis, de Côte d’Or en de Saônevallei (Chalonnais en Mâconnais). Hier vindt u eeuwenoude wijngaarden en voorname wijnkelders. Beaune (op 70 km van onze camping) en Mâcon (op 100 km) zijn bekende wijnsteden.

De architectuur van de Abbaye van Cluny kan je ook waarderen zonder gelovig te zijn. En wie ervoor openstaat, kan dichtbij de camping innerlijke kracht opdoen in de Tempel van de 1000 Boeddha’s in Le Boulay, de grootste Boeddhistische tempel in Europa.

`Reserveer nu

Le Paroy Activiteiten

Het is een heerlijk gebied voor een mooie wandeling en te genieten van de rust van de natuur.

Wandelen

Vanaf de camping wandelt u de prachtige omgeving in. Wij hebben voor u meerdere wandelingen uitgezet. De zgn. Voies Celtes (Keltische wegen) zijn schitterende wandelroutes door de ongerepte natuur. In La Tagnière en de omliggende dorpen zijn ruim 20 routes uitgezet door het department. Saone et Loire. De afstanden variëren van 4 tot 20 km. Op 7 km van de camping ligt Uchon, de parel van de Morvan, een uniek natuur en wandelgebied. Onze wandelroutes zijn ook geschikt om met een mountain-bike te fietsen.

Fietsen

Fietsen in de directe omgeving raden wij aan voor de geoefende fietser (VVT, racefiets, electrisch aangedreven) vanwege het glooiend landschap. Vanaf de camping kunt u vele prachtige fietstochten maken.De fietstochten zijn geschikt voor de wielrenner (asfaltweggetjes) en voor de VVT (uitgezette gemarkeerde paden). In de Saone-et-Loire heeft de overheid vele mooie fietspaden aangelegd, die speciaal voor fietsers en skaters bedoeld zijn, deze zijn vlak en lopen langs kanalen (“oude jaagpaden”) of over paden waar vroeger een spoorlijntje was. Dus lekker rustig, mooie omgeving en vlak. Deze fietspaden liggen op 30-50 km vanaf de camping. Ook hebben wij voor u een prachtige dagtocht in de omgeving van Beaune in combinatie met een leuke fietstocht. Fietsen kunnen gehuurd worden in Beaune.

Zwemmen

Op 12 km afstand van onze camping ligt een knus, nieuw buitenbad, in Etang-sur-Arroux. Op 30 km afstand is een 3-tal binnen- en buitenbaden te vinden, met lange glijbanen e.d. In Thil-sur-Arroux, op 12 km afstand, ligt een meertje met een mooi verzorgde oever met picknickplaatsen en toiletten.

Vissen

Vissers komen hier aan hun trekken. Er zijn vele meertjes waar vooral op karper gevist kan worden. Op het kampeerterrein is een meertje waarin gratis gevist mag worden. De visvijver wordt op dit moment gerenoveerd. De verwachting is dat dit project vanaf 2023 gereed is.

Overige bezienswaardigheden & activiteiten

Cisterciënzerabdij

De cisterciënzerabdij van Fontenay is als juweel van Noord-Bourgondië een absolute aanrader voor wanneer u door de Morvan trekt. Vandaag de dag staat het bekend als het oudste klooster van Frankrijk.De Abdij van Fontenay is een voormalige cisterciënzer abdij in Bourgondië, in de gemeente Montbard. De abdij wordt beschouwd als een goed voorbeeld van de 12e-eeuwse cisterciënzer bouwkunst, waar volledige afzondering mogelijk was door de architectuur en de ligging in een afgelegen en groene vallei. Deze abdij is vernoemd naar de fonteinen die haar tuinen versieren.

Meren van de Morvan

Ten noorden van het Regionaal Natuurpark zijn de grote meren uitnodigend om actief eropuit te trekken en te sporten op rustig water. Bent u toe aan ontspanning? Bij de meren van de Morvan lukt dat zeker! Het meer van Settons bijvoorbeeld, biedt watersportmogelijkheden voor iedereen. Kies voor een kanotocht naar het grote eiland, waar veel vogelsoorten nestelen en zet voet aan wal op een nieuw continent. Waterfietsen, paardrijden en mountainbiken zijn andere manieren om met het gezin te genieten van de uitgestrekte natuurgebieden.

La Charité-sur-Loire

La Charité-sur-Loire is een pittoresk dorpje in het departement Nièvre dat haar naam te danken heeft aan de liefdadigheid of charité van de monniken. Het is een middeleeuwse stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1998. Stap op de grote wegen naar Santiago de Compostela, het blijft trekken pelgrims. De geschiedenis begint in 1059. De bisschop van Auxerre, Hugo van Champallement, schonk zijn land op een plaats genaamd “Seyr” (langs de Loire) naar Hugo van Semur, abt van Cluny, die een klooster te bouwen.

Autun

Autun dankt zijn naam aan de Romeinse princeps Augustus, die rond het begin van onze jaartelling op de plek van het huidige Autun de stad Augustodunum stichtte. Hij wilde in Gallië een stad stichten die de macht van Rome zou uitdrukken. Daarom kreeg Autun enkele indrukwekkende gebouwen; van sommige zijn nog de overblijfselen te zien van heel wat Romeinse bouwwerken, waaronder een theater en stadspoorten.

Château Bazoches

Tegen de heuvels van de Morvan, niet ver van Vézelay, verheft het kasteel zijn torens. Onder Lodewijk XIV was het de woning van Vauban. Nu vormt het château het romantische decor van de Nuits musicales. Deze symbolische plek biedt 1001 mogelijkheden. Bazoches staat voor de art de vivre in Bourgondië!

Kasteel van Cormatin

Gesitueerd in het hart van Zuid-Bourgogne, tussen Tournus en Cluny. Oorspronkelijk was het een burcht, maar in de zeventiende eeuw bouwde Antoine du Blé het volledig om tot kasteel. Sindsdien blijft het renaissancekasteel mensen imponeren met het prachtige interieur dat gemaakt werd in de stijl van Louis XIV.

Bibracte, berg Beuvray

Bibracte, met de titel ‘Site naturel remarquable‘, is een museum van Keltische beschaving en een belangrijk onderzoekcentrum. Talrijke activiteiten brengen de Gallische beschaving binnen bereik van het hele gezin. De naam Bibracte betekent mogelijk dubbel versterkt. Bibracte, gesticht op een van de toppen van de Haut-Morvan, was de hoofdstad van de machtige stam der Haedui.

Kanalen van Bourgondië

De kanalen van Bourgondië werden aangelegd tussen de 17e en 19e eeuw. Ze concurreerden met het spoor. Nu getuigen ze van de geschiedenis van de gebieden die ze doorkruisen. Voor drijfhout en transport van aardewerk… De kanalen van Bourgondië kennen een lange geschiedenis en zijn door de mens met de hand uitgegraven. Zeemansbenen zijn niet nodig om dit 1000 km lange waternet te verkennen. Het is uniek in Frankrijk.

Overige buitensport mogelijkheden

Mountainbiken / golf (2 golfbanen op 30 km) / deltavliegen.

Toeristische informatie

Wij hebben voor u toeristische informatie beschikbaar. Als gastheer en gastvrouw voorzien wij u graag van alle gewenste informatie over de omgeving. Heeft u specifieke vragen? Wij zullen ons best doen om u van dienst te zijn.

Wilt U reserveren?

Foto Impressie

Boek nu uw vakantie: